Co-therapie van koppel tot koppel

Kim en Katrin, vaak door anderen K2 genoemd, zijn een koppel van koppeltherapeuten. Ze begeleiden samen, in een 2-op-2-setting, koppels onder de vorm van ‘intensives’ op hun paradijselijke plek in Zuid-Frankrijk, én online.

Tussen 2002 en 2009 kregen ze, elk in hun eigen praktijk in België almaar meer koppels over de vloer. Gaandeweg merkten ze dat het werken met paren een heel andere aanpak vraagt dan het werken met individuen. Ze besloten samen een team te vormen, om echtparen nog effectiever te kunnen helpen. In Emotionally focused couples therapy (naar Sue Johnson) vonden ze eindelijk hun thuis, na eerst andere benaderingen te hebben geprobeerd, die onvoldoende slaagpercentages hadden in hun ogen. EFT is veruit het meest effectieve model om koppels te helpen (meer dan 70 % relatie herstel, meer dan 90 % aanzienlijke verbetering). En dat hebben ze intussen zowel met hun koppels als in hun eigen huwelijk aan de lijven mogen ondervinden.

Nu kunnen Kim en Katrin oprecht zeggen dat hun gezamenlijke liefdesleed de deur heeft geopend naar een onuitputtelijke bron van liefdesgeluk. En zo werd ook hun gezamenlijke passie geboren: andere koppels helpen om hun onvermijdelijke relatie problemen, want die hebben we allemaal, om die succesvol om te zetten in juist meer geluk, meer verbinding, kortom meer van al het goede van waarom je eigenlijk samen bent.

EFT, bewezen effectief

We gebruiken zoals vernoemd ’emotionally focused couples therapy, kortom EFT’. Dit is het bewezen effectieve therapiemodel volgens professor Sue Johnson dat buitengewoon goed werkt met paren.
Het is gebaseerd op de baanbrekende wetenschap van de volwassen hechting, wat betekent dat we een benadering kiezen die naar de kern van de zaak gaat. We nemen geen genoegen met oppervlakkige ingrepen, zoals het fixen van praktische issues, het aanleren van betere communicatieskills of zelfs het pathologiseren of shamen van jullie relatie als drukkingsmiddel voor gedragsverandering. Dit zijn methodes die helaas nog steeds gangbaar zijn in therapieland, met in het beste geval geen blijvend effect en in het slechtste geval, schadelijke gevolgen.
Wat we WEL gaan doen: we proberen onder de oppervlakte te komen van wat jullie negatieve interactie- patroon drijft, dus de werkelijke oorzaak van de stress in je relatie wordt aangepakt. Dat is de enige weg naar blijvende verandering.

De EFT aanpak in een notendop


1) We werken ervaringsgericht, wat betekent dat we gaan proberen om daadwerkelijk toegang te krijgen tot de ervaring die jullie hebben als jullie vastlopen, om deze te vertragen. We gaan dus niet alleen praten over, maar ze ook beleven en doen. We gaan ECHT verandering creëren.
2) onze approach vertrekt vanuit hechting als een diepgewortelde drang die heel jullie relatie stuurt. We kijken voortdurend door de lens van de hechtingswetenschap, ervan uitgaande dat ‘zogenaamd kwetsend gedrag’ dient om jezelf te beschermen, omdat er een hechtingsangst of een niet vervulde hechtingsbehoefte is. Dat is geen excuus voor het gedrag, het helpt ons alleen wat duidelijkheid te krijgen over waarom jullie doen wat jullie doen. Jullie zullen elkaar en de relatie hierdoor in een verrassend nieuw licht zien.
3) We focussen op emotie, want emotie is in wezen de boodschapper van liefde. Emotie geeft ons een short cut naar wat er genezing of verandering nodig heeft in jullie relatie.
4) systemisch: We gaan kijken naar de negatieve interactiepatronen tussen jullie. Hoe jullie elkaars kwetsend gedrag voortdurend versterken. Dat heeft zo zijn eigen hardnekkige logica. En daar zitten jullie nl. samen in gevangen, beiden als slachtoffer van dezelfde vicieuze cirkel. We wijzen jullie de weg uit deze toxische dynamiek, die jullie beiden ongelukkig maakt.
Tot zover de EFT methode in een notendop.

De koppel tegenover koppel setting


Uniek aan ons is dat we als echtpaar kunnen werken, van koppel tot koppel. Dat geeft meer evenwicht en veiligheid in de therapeutische relatie. Vele koppeltherapeuten die alleen werken krijgen wel eens te maken met het fenomeen dat 1 van de partners (meestal de man) zich minder veilig voelt omdat er een beleving van partijdigheid met de andere partner is. Zelfs al zal de therapeut in kwestie het zo niet bedoeld hebben. De evenwichtige 2 op 2 setting vermindert aanzienlijk het risico dat 1 van de partners zich buitengesloten of veroordeeld voelt. Bovendien zien 2 paar getrainde ogen ook dubbel zo veel als 1 paar ogen, wat de therapeutische effectiviteit verhoogt.

Onze aanpak is dus heel compleet. Geen enkel ander model combineert al deze invalshoeken tegelijk én pakt relatie-issues zo diep aan, tot in de wortel. Daarom werkt het zo wonderwel bij koppels. En onze uitwerking daarvan, nl. een intensive gecombineerd met een verkwikkend verblijf, te gast bij ons als therapeuten echtpaar, dat is al helemaal uniek.